Nelson Mandela Class 10 Extra Questions

 Nelson Mandela -Nelson Mandela  Long Walk to Freedom

Nelson Mandela Class 10 Extra Questions
Nelson Mandela Class 10 Extra Questions

Nelson Mandela Class 10 Extra Questions Nelson Mandela : Long Walk to Freedom Extra Questions Answer only for 1 marks

 Nelson Mandela Long Walk to Freedom Extra Questions, very short type questions answer which are very important for board exam.

(Nelson Mandela Class 10 Extra Questions)

Long Walk to Freedom Extra Questions Answer

  • questions for 1mark
  • questions for 2marks
  • questions for 5 marks 

(Nelson Mandela Class 10 Extra Questions)
1.What is ‘Apartheid’?
Answer:’ Apartheid is a political system that seperates people according to their race.
2.Who wrote the autobiography ‘Long Walk to Freedom’? (Nelson Mandela Class 10 Extra Questions)
Answer: Nelson Mandela wrote the autobiography ‘Long Walk To Freedom’.
3.what is the full name of Mr. Mandela?
Answer: The full name of Mr. Mandela was Nelson Rolihlahla Mandela.
4.When was the democratic elections held in South Africa?(Nelson Mandela Class 10 Extra Questions)
Answer: In 1994 , the democratic elections held in South Africa.(Nelson Mandela Class 10 Extra Questions)
5.Who surrounded the Authore before the ‘inauguration’?(Nelson Mandela Class 10 Extra Questions)
Answer: Dignitaries and world leaders were surrounded the authore before the ‘inauguration’.
6.Where did the ceremony takes place?(Nelson Mandela Class 10 Extra Questions)
Answer: The ceremony took place in the lonely sandstone amphitheater form by the union buildings in pretorie.
7.What had been the seat of white supremacy for decades?(Nelson Mandela Class 10 Extra Questions)
Answer: For decades has been the seat of white supremacy.
8.Who were the leaders present there?
Answer: International leaders were present there.

9.why did the leaders gather in South Africa on 10th May ,1994?(Nelson Mandela Class 10 Extra Questions)

Answer:On 10th may 1994 the leaders gather in South Africa were coming to pay their respects before the inauguratons.

Nelson Mandela Class 10 Extra Questions
Nelson Mandela Class 10 Extra Questions

10.Who accompanied the authore on that lovely Autumn day?

Answer:On that lovely autumn day , Nelson Mendela was accompanied by his daughter Zenani.

11.Who was sworn in as second deputy president?(Nelson Mandela Class 10 Extra Questions)

Answer:Mr. De Klerk was sworn in as second deputy president.

12.what could the highest general have done to the authore earlier?(Nelson Mandela Class 10 Extra Questions)

Answer:The highest general wouldnot have saluted but arrested him earlier .

13.What did the smoke trail of Impala jets symbolize?(Nelson Mandela Class 10 Extra Questions)

Answer:The new South African Flake.

14.When did Mandela’s hunger for self turn into a hunger for the freedom of all his people?

Answer: Mandela gradually realized that freedom was curtailed for people who looked like him, but not for whites. As a result, he joined the African National Congress, and it was then that his “hunger for freedom” became a “great hunger”.

15.Name the two national anthems sung on the histroric day?(Nelson Mandela Class 10 Extra Questions)

Answer:The national anthems are “NKOSI SIKELELAFRICA” and “Die Stem”.

16.What happen in the first decade of the twentieth century? (MOST IMPORTANT)(Nelson Mandela Class 10 Extra Questions)

Answer:In the first decade twenty centuary he went into the past,he thought of the bitter anglo-Boer war,before his own birth the white skin people of south Africa had patched up their differences.They had created a system of rasial domination.

17.Why May 10, 1994 was a red letter day in South African history

Answer: 10 May 1994 was a red letter day in the history of South Africa. It was the day the hateful regime of apartheid came to an end. A new democratically elected non-apartheid government under Nelson Mandela was to be sworn in. Many international leaders and dignitaries came to pay their respects to the new government.

Nelson Mandela : Long Walk to Freedom Extra Questions Answer only for 2 marks(Nelson Mandela Class 10 Extra Questions)

 

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 2 Nelson Mandela  Long Walk to Freedom
(Nelson Mandela Class 10 Extra Questions)

1.Who was Nelson Mandela ? For how many years did he spend in prison?(Nelson Mandela Class 10 Extra Questions)

Answer:Nelson Mandela was a first black president in south Africa.

                He spent in prison thirty years .

2.What took place on 10th May 1994?(Nelson Mandela Class 10 Extra Questions)

Answer:10th May 1994 dawned bright and clear .The ceremony took place in the lovely sandstone amphitheatre  from by the union buildings in Pretoria.

                For the decades this had been the sit of white supremacy .And that day was the site of a rainbow gaddering of different colours  and nations for the installations of south Africans first democratic ,non –rational government.

3.Where did the ceremony takes place ? Why did the ceremonies was so important?(Nelson Mandela Class 10 Extra Questions)

Answer:The ceremony took place in the lovely sandstone amphitheatre.

                For decades this had been the seat of white supremacy and now it was the site of rainbow gathering of different colours and nations for the nation of South Africans firstdemocratic,non-racial government.

4.Who were the other persons who took oath along with Nelson Mandela ?

Answer:The other persons who took oath along with Nelson Mandela were Mr. De klerk was first sworn in as second deputy president and Thabo Mbeki was sworn in the oath taking ceremony in South Africa.(Nelson Mandela Class 10 Extra Questions)

5.What did Mandela mean when he mentioned an extraordinary human disaster?(Nelson Mandela Class 10 Extra Questions)

Answer:By this means the white rule in South Africa is over the blacks .It lasted very long.It was rearlya disaster of white men ruling over the blacks.

6.Why did Mandela thank the international leaders for?(Nelson Mandela Class 10 Extra Questions)

Answer:Nelson Mandela thanks the international leaders for coming to take prossisious with the native people of South Africa .It is a common victory for justice,for peaces and for human dignity.

7.What ideals were set by Nelson Mandela for the future of South Africa?(Nelson Mandela Class 10 Extra Questions)

Ans- Mandela pledged to liberate all South Africans from suffering, deprivation, poverty, and other discrimination. He set high hopes for South Africa where no one will ever face any form of discrimination again and again.

 

8.What did the Military Generals do?(Nelson Mandela Class 10 Extra Questions)

                                Or

How had the military generals attitude changed and why? (Nelson Mandela Class 10 Extra Questions)

Answer:The very important personalities were already present in the ceremony .The highest generals of the south Africa defence force and police were in their full dress .They had ribbons and medals on their chests .They celuted the authore as the new president of south Africa .Because he was the first black president .he thought that many years before.They would have arrested him.

9.How was Mandela overwhelmed with a sense of history?(Nelson Mandela Class 10 Extra Questions)

Answer:Mandela overwhelmed with a sense of history on the day of the inaugurations .He thought of the bitter angle bor war .Before his birth the white skinned people of south Africa had patched up their differences .they had create a system of racial domination .It was over the black people .This was the most harshest and inhumany socity .He was against such a socity.

10. Nelson Mandela mentions‘Twin Obligations’. Explain(Nelson Mandela Class 10 Extra Questions)

Ans- The twin obligations that Mandela speaks is the obligations to his parents, his wife and children, his family; and other obligation is towards his country, his people and his community.

 11.How does Mandela define freedom(Nelson Mandela Class 10 Extra Questions)
Answer: Nelson Mandela says that freedom is indivisible. The chains on anyone of his people we’re the chains on all of them. And the chains on all his people we’re on him also. All his countrymen we’re not free so he wanted freedom for all.

12.State the two national anthems .Why were they sung?

Answer:The day was symbolished for me by the playing of our two national anthems and the vision white singing “NKOSI SIKELAL iAfrica” and blacks singing “die slem” ,the old anthem of the republic. Although that day neither they once depised .They would soon know the words by hearts.


13. what ideals did Mandela set out for the future of South Africa?

Answer: Mandela promised that they would liberate all the people from the bondage of poverty,hunger,suffering and all kinds of discrimination. He said that under his president-ship the country would never face the oppression of of one by another.

 
Nelson Mandela : Long Walk to Freedom Extra Questions Answer only for 5marks –Most Important

1.What did Mandela think of the first and last decades of the century?

Answer:In the first decades of 20th century .the white of south Africa patched up their differences.They build a system of ratial domination against the dark skin people of their own land.The structure they created form the basis of one of the harsets,most in human socities .The world has ever known.

                In the last decade of twenth century there system had been overturned for ever .And replace by one that recognished the rights and freedoms of all people regardless of the colour of this skin.

2.What is Mandela perspective about freedom?

Answer: when freedom was reduce from the authore ,he felt much for each .He saw that his brother and sisters were not free. He join the African National congress .his hunger for freedom become greather for the freedom his people.It was the desire live lives with dignity and self respect .It maid him into a bold one.But he realise that freedom is invisible .The change for his own people were change for him also.

                The writer says that both the oppresses and oppressore deserve freedom.The oppressor is a presonar of hated.He is looked behind the bars of hatered and narrowmindness .The oppressed has no freedom.


Leave a Comment